maanantai 24. helmikuuta 2020

Taina







                                                          kylä jossa Taina asuu.


Taina on asunut pienenä tyttönä hyvin samanlaisessa kylässä , kuin missä hän asuu nyt nuorena naisenakin. Kotikylä oli hyvin pieni ja se oli myös kauniin pienen järven rannalla. Kesällä käytiin tosi paljon uimassa, lähes joka päivä, Niinpä Taina ui syksyllä myöhään ,täällä uudessa kylässä, jonne hän muutti syksyllä. Tainalla oli rakastavat vanhemmat ja ihana iso veli, pari vuotta Tainaa vanhempi. Kun Taina oli 15-vuotias, äiti sairastui rinta syöpään ja kuoli kaksi vuotta myöhemmin. Vaikka Taina toivoi että äiti parantuisi, hän oli jo niin iso, että hän osasi ajatella myös niin, että toivottavasti äiti pääsisi pois kärsimästä. Oli kovaa katsoa, kun äiti oli niin kipeä. Taina hoiti äitiä paljon ,koska äiti oli ihan loppuun asti kotona, vain kaksi viimeistä vuorokautta hän oli sairaalassa.
Äiti kuoli lähellä juhannusta. Hautajaisten jälkeen Taina muutti ihan läheiseen kaupunkiin opiskelemaan lähihoitajaksi, Tämän päätöksen hän teki jo silloin, kun hoiti äitiä. Se tuntui juuri siltä mitä hän haluaiai tehdä. Ja voihan sitä sitten opiskella myöhemmin uudelleen/lisää, jos siltä alkaa tuntua. Lukioon Taina ei halunnut mennä, vaikka iso veli lukion olikin käynyt. Mutta Taina ei ollutkaan niin hyvä koulussa kuin veli. Ainoa asia mikä Tainaa huolestutti, oli se ,että isä jäi näin pian äidin kuoleman jälkeen yksin, vain kaksi kuukautta. Mutta kun Taina oli ehdottanut isälle, että hän olisi isän kanssa vielä yhden vuoden kotona. Oli isä sanonut jyrkästi ei. Isä oli ostanut veljelle auton, että hän pystyy käydä helposti Helsingistä kotona. Minne hän lähti opiskelemaan. Isä olisi ostanut myös Tainalle auton, mutta Taina  ei halunnut. Läheinen kaupunki jonne Taina muutti opiskelemaan ,sieltä oli helppo tulla käymään kotona. Ja nyt myöhemmin kylä jonne Maaria muutti töihin, myös sieltä oli helppo matkustaa lapsuuden kotiin, katsomaan isää. Maaria käytti rahat jotka isältä sai , mieluummin oman ensimmäisen kodin laittamiseen.





                                                             makuuhuone










Taina sai hyvän todistuksen lähihoitaja koulusta ja mikä tärkeintä hän piti todella paljon työstä.
Hän olisi varmasti saanut töitä läheltä kotoakin, mutta hän halusi lähteä kokeilemaan siipiään. Nyt kun isäkin oli jo päässyt pahimman surun yli ja Maaria voi hyvillä mielin lähteä isästä kauemmaksikin. Maaria ei halunnut Helsinkiin niin kuin isoveli, vaan hän halusi johonkin pieneen kylään, sellaiseen missä hän oli lapsena asunut. Lähihoitaja sai melkein valita minne hakee töihin. Kylä johon hän sitten haki töihin, oli vailla kahta lähihoitajaa. Näin Taina sai valita kumpaan haluaa töihin. Toinen paikka oli kirkonkylällä, asunto oli kerrostalon kolmannessa kerroksessa. Maaria ei ollut ikinä asunut kerrostalossa. Toinen paikka oli pienessä kylässä. Siellä asunto oli tehty isohkon maalaistalon toiseen päätyyn, myös toisessa päässä oli samanlainen asunto, mutta siellä asui nuoripari jolla oli pieni poika vauva. Asunnossa oli 4 pientä huonetta ja pesutilat, n.45 neliötä. Ja sitten asunnossa oli kaksi luxus juttua: yhdestä huoneesta pääsi ulos, ovi vei pienen pienen puutarha pläntin luo. Se oli asunnon ja Salmen perheen kasvihuoneen välissä. Toinen aivan ihana juttu oli kattopuutarha, missä oli riippumatto. Ja vielä kaiken tämän lisäksi Salmen perheen ranta oli ihan lähellä, siellä sai käydä uimassa ja kerran viikossa saunassa. Näin Tainan ei ollut vaikea valita näiden kahden työpaikan välillä.






                                                                   olohuone









Asunnossa oli siis 4 pientä huonetta; makuuhuone, jonka katolla oli kattoterassi. Sitten oli olohuone, keittiö, johon ei mahtunut ruokapöytä. Näin viimeisestä huoneesta tuli ruokailuhuone. Isä oli muuttanut uuteen vähän pienempään asuntoon, hän sanoi ,että heidän yhteisessä asunnossa on äiti liikaa koko ajan läsnä. Kyllä Taina ja hänen isoveli sen ymmärsi. Sen takia isä kysyi haluaisivatko he vanhoja huonekaluja, kun ne ei kaikki mahdu hänen uuteen asuntoon. Isoveli ei halunnut mitään, hän keräsi Alvar Aallon huonekaluja. Mutta Taina ihan oikeasti halusi, ei vaan sen takia, että äiti oli niitä rakastanut. Näin Tainan ei tarvinnut ostaa kuin jotain pientä. Melkein kaikki isän antamat rahat oli Tainalla säästössä. Taina mietti asunnon keittiötä, se oli aika nykyaikainen, mutta sinne ei tosiaan mahtunut ruokapöytä, mutta peräseinälle Taina laittoi vanhan astiakaapin. Ja se sopi aika hyvin nykyaikaiseen keittiöön. Taina oli asuntoonsa enemmän kuin tyytyväinen.



                                                                keittiö















Salmen perheen Elsa mummo oli ensimmäinen vieras joka Tainalla kävi. Elsan tapana on leipoa pullarinkilä ja käydä toivottamassa uudet kyläläiset tervetulleiksi. Nyt hän on siis pullarinkulansa kanssa Tainalla kylässä. He juovat kahvia. Taina kiittää mummua pullarinkilästä ja on onnellinen ,että hänellä on pakkanen mihin hän voi laittaa loput pullat. Hän ei ole vielä ehtinyt leipoa ,niin nyt on mitä tarjota, kun joku tulee kylään. He olivat jutelleet paljon vanhainkodin/palvelutalon asioista. Taina sanoi, että hänestä on ihanaa, että hänen työpaikka on hyvin kodinomainen, Keittiön ja olohuoneen yhdistelmä on joltakin todella hyvä idea. Voi osallistua kahvin ja ruuan laittoon tai vain istua ja jutella toisten kanssa. Ja jos oikein haluaa olla yksin ja rauhassa voi mennä omaan huoneeseen. Kaikki asukkaat ovat melko hyvä kuntoisia, jos kunto menee oikein huonoksi, silloin siirretään kirkonkylän vanhainkotiin.


                                                                    ruokailuhuone
















Mummo on kertonut Tainalle jotakin jokaisesta kylän asukkaasta, näin Tainalle on muodostunut jonkinlainen käsitys kyläläisistä. Sen Taina ainakin heti huomasi, että hänen ikäisiä tyttöjä ja poikia ei ole. Paitsi Malvimaaran uusi perhe, josta mummukaan ei tiedä vielä paljon mitään. Sillä heillä mummu ei ole vielä käynyt. Mutta sen verran mummu on muilta kuullut, että perheessä on aika vanhat isä ja äiti (jotakin 60 kieppeillä) Ja heillä on todella monta aikuista tyttöä, joista osa on jo naimisissa ja osalla on jo lapsiakin. Mummu miettii asuvatko he kaikki samassa talossa, vai ovatko he vain nyt kaikki käymässä, kun on muutto meneillään. Talo johon he muuttavat on kylän suurin huvila ja siihen tehtiin mittava remontti ennen kuin Malvimaaran perhe siihen muutti. Sitäkään mummu ei tiedä miksi he ovat kylälle muuttaneet. Kuka heistä on menossa töihin ja minne. Vai onko vanha pariskunta muuttanut kylälle viettämään vanhuuden päiviään. Huvila on yhtä kauniilla paikalla kuin Salmenkin perheen koti. Mutta sen mummo tietää, että perheessä on yksi tyttö jonka täytyy olla suunnilleen samanikäinen kuin Tainakin. Sillä mummu on nähnyt hänet toisen vanhemman tytön kanssa tiellä työntämässä vaunuja. Nyt pitäisi vaan saada selville asuuko tyttö täällä.


                                                                   pieni sisäpiha



Kirkonkylällä asuu tietenkin paljon Tainan ikäisiä nuoria, mutta olisi mukava jos omallakin kylällä olisi joku saman ikäinen ystävä, sanoo Hilja joka on juuri tullut myös Tainalle kylään. Hänet Taina pyysi kylään kun oli töissä ennen vapaapäiviään. Joku opiskelija toi hänet nyt Tainalle kylään ja Taina lupasi viedä hänet takaisin vanhainkotiin. Taina pyysi hänet kylään ,koska Hilja on kovin yksinäinen. Hänellä kun ei ole miestä eikä lapsia. Siskoja hänellä kyllä on, mutta he eivät käy Hiljaa katsomassa. Eikä Hilja ole vanhainkodistakaan saanut ystävää. Tainan pomo varoitti Tainaa, ettei väsytä itseään, kun töiden lisäksi pyytää potilaita kotiinsakin. Taina selitti että hän kyllä huolehtii omasta jaksamisestaan.
Mutta nyt Hilja ottaa kantaa Tainan ystävä asiaan. Hän kannustaa Tainaa menemään käymään Malvimaaralla ja ottamaan selvää onko heillä Tainan ikäinen tyttö ja asuuko hän täällä kylällä vai ei.
Hilja sanoo, että hän tietää minkälaista on elää läpi elämänsä ilman sydänystävää.
Taina haluaa kovasti itselleen ystävää ja niinpä hän lupaa naisille, että käy Malvimaaralla ottamassa selvää löytyisikö sieltä hänelle ystävää vai ei. Eihän hän siinä mitään menettäisikään, jos siellä ei ole hänen ikäistä tyttöä, hän ainakin tietää sen, eikä sitä tarvitse jäädä miettimään.



                                                                kattopuutarha.










p.s vähän teippejä vielä tuon riippukeinun tukena, kun just sen liimasin, ei siis jää noi teipit tuohon.















2 kommenttia:

  1. Hei, oli kiva kuulla Tainan tarina.
    Riippukeinu oli kyllä ihana.
    Nyt on sun nukkekoti maailma saanut vähä erilaista sisustusta. Väriä on mielestäni tullut vähä lisää. Näinkö oikein, että on räsymaton tapainen matto tuolla lattialla.
    Tosi kivan näköstä. Sopivasti väriä.
    Jään odottamaan seuraavan asukkaan tarinaa. Oikeen Mukavaa iltaa sinne.
    >Leena L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että joku tykkää tarinoistakin, eikä pelkästään kuvista.
      Minustakin riippukeinu on kiva.
      Nyt kun huoneita on jo niin tosi paljon, niin alkaa olla jo sisustuksiakin laidasta laitaan. Kyllä yhdessä huoneessa on kaksi räsymattoa vierekkäin.
      Kiitos, nyt on jo muutamissa asunnoissa aika paljonkin väriä.
      Oikein mukavaa iltaa sinnekkin.

      Poista